OM SPECIALSÖK

Specialsök (preparatsök och ID-sök) innebär att hunden letar efter en viss specifik etikett, ämne/doft eller preparat i  olika miljöer, etiketten kan i stort sett vara vad som helst, bara det avger en doft. Det finns många dofter som går under benämningen ”luktfria” men dessa ämnen är sannolikt bara luktfria i människans värld.

Vi använder oss av hunden för att söka efter det vi inte kan hitta eller det som hunden finner snabbare/säkrare än oss. Specialsökhundar används bla till att leta efter ämnen som mögel, röta, vägglöss, pyroteknik, narkotika, sprängmedel, kadaver (lik), gasläckor, cancer, diabetes, malm, etc

ID-sök innebär att hunden skall hitta rätt person eller objekt hanterat/vidrört av en specifik person som stämmer med den så kallade ”smellern”, ID-sök används av många länders myndigheter och även ID-spår, finns en tävlingsform i detta som påminner om nose work/K9 nose work.

Specialsökande hundar användas till många viktiga och samhällsnyttiga ändamål. Man kan utbilda dem mot tjänst eller hobby eller som ren aktivering. Skillnaden är kraven på säkerhet och hunden som dressyrämne betydligt högre krav ställs på tjänstehunden än övriga som ämne, säkerheten skiljer också betydligt man vill knappast ha en minhund som hittar 95%… Finns olika lösningar på detta.

Det är väldokumenterat faktum att hundar som får använda sig av sitt luktsinnet, mår så mycket bättre. Många så kallade ”problemhundar” skulle förmodligen inte upplevas som problemhund om de fick aktivera sig på detta vis.

Grunderna i Specialsök bygger på (söka-hitta-markera) att hitta motivation till att vilja söka och till att vilja hitta ”doften”. Det görs utefter varje hunds egenskaper. Genom detta lär man sig otroligt mycket om att läsa sin hund och dess reaktioner. För att kunna jobba med sin hund så är det viktigt att titta på hundens beteende, rörelser, dess nosarbete och hur den arbetar. På så sätt lär man sig hur man förstärker och belönar det vill säga flyttar/ändrar motivationen till det önskvärda. Specialsök är ett oerhört bra komplement även om man gör annat med sin hund, exv, spår, sök, uppletande, lydnad, specialsök är en viktig komponent i rollfördelningen.

Specialsök ger som en positiv bieffekt bra miljöträning. Man tränar specialsök överallt – utomhus, inomhus, i byggnader/på byggnader fordon etc. Glöm inte att lära hunden att jobba trots störningar,

De är bara fantasin som sätter gränsen. Det är en gren som kräver väldigt lite material , det är lätt att ta med och man behöver inte göra några större förberedelser innan. Det fungerar när som helst och vart som helst! Glöm dock ej smitt risk och hantera materialet så de inte smittar, i värsta fall letar hunden inte efter etiketten utan exv, hanteringsdoften…
Hantering och förvaring borde ingå i alla kurser…

Man bör givetvis jobba vidare och lära sig och hunden detaljsök, finteknik grovsök/scanning samt systematik och taktik etc. Målet kan vara tävla i Specialsök/Noswork eller kunna jobba i tjänst. Etc.

 

Kompendium specialsök 1

12 sidor text om träning i specialsök teori motsvarande grundkurs med mål, enligt söka-hitta

Motivation på etikett och kunna hålla ett kortare focus på gömma, ger kunskap för att klara ett doftprov eller motsvarande.

Innehåll:

 • Hantering, förvaring och laddning av gömma
 • Motivation och retningar samt beteendesystem vid inlärning
 • Byggande av motivation på etikett
 • Sökarbete
 • Urval
 • Etc

Pris 100 kr + ev frakt 30 kr = 130 kr

Priser inklusive moms, förskottsbetalning leverans 7 augusti 2018

Beställes genom formuläret nedan eller via mail: johan,gullberg(at)gmail.com

 

Kurser Specialsök

Kurs förberedande för specialsök avancerade spår etc!

Innehåll

 • Läsa hund
 • Arbeta med motivation/Flytta och/eller ändra motivation
 • Jobba med retningar
 • Lek med hunden och föremålsmotivation
 • Belöning och förstärkning
 • Inlärning repetition

 

Syfte
Kursen syftar till att hundägaren/hundföraren får en grundläggande kunskap i ämnet jobba med hund och inlärning att bygga vidare på inom exempelvis specialsök, avancerade spår etc. Utbildningen är förberedande om man exempelvis vill utbilda sig vidare inom specialsök på ett professionellt och yrkesmässigt plan, för att lättare kunna ta till sig kunskap inom detta.

Omfattning
1 tillfällen á 5 timmar. Kursen är individanpassad, En hund tränas i taget och övriga i gruppen tittar och lär.

 

 

Kurs Markering för specialsök och/eller spår!

Förkunskaper:

 • Läsa hund
 • Arbeta med motivation/Flytta och/eller ändra motivation
 • Jobba med retningar
 • Lek med hunden och föremålsmotivation
 • Belöning och förstärkning
 • Inlärning

Innehåll:

 • Focusövningar
 • Markeringsinlärning och övningar
 • Stegringsplan
 • Externa belöningar
 • Focus och hög sniff frekvens i sökarbetet
 • Grund i så kallade hårda spår och syfte i specialsöket

 

Syfte
Kursen syftar till att hundägaren/hundföraren får kunskap i markering specialsök, avancerade spår etc för en säker stabil och tydlig markering. Utbildningen är förberedande om man exempelvis vill utbilda sig vidare inom specialsök på ett professionellt och yrkesmässigt plan.

Omfattning
2 tillfällen á 6 timmar. Kursen är individanpassad, En hund tränas i taget och övriga i gruppen tittar och lär varierande praktik och teori majoriteten praktisk träning.

 

 

Grundkurs i Specialsök/preparatsök.

Antal platser: 4-8 ekipage
Pris: 1.950 kr/ekipage, åhörare 750 kr/person (inkl, moms)
Kursplats: Billesholm
Datum: Start feb/mars 2019

Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om dressyr och inlärning av preparatsök.

Detta oavsett om din målsättning är att jobba med preparatsök yrkesmässigt eller tävling (Specialsök/Nose Work). Kursen passar alla ekipage oavsett vilket preparat man sedan avser att söka efter med sin hund.

I kursavgiften ingår ett kompendium.
Moment som ingår i kursen: sökintresse, passiva markeringar, söksystem (detaljsök/scanning), urvalsbana mm.

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Från 3 månaders ålder

Anmälan görs e-mail: johan.gullberg@gmail.com .

Skriv i anmälan vilken kurs & kursdag det gäller.

Plats på kursen reserveras först när vi erhållet kursavgiften, platserna fördelas i turordning.

 

Prova på helg specialsök

Mål

Ekipaget lär sig grunden i specialsök/nose work  Vilket är en mycket god grund att bygga vidare på inom specialsök/nose work.

Omfattning

 • Helg (Lördag-Söndag) 8 timmar, utgörs av praktiska övningar med hundar. Tiden beroende på antalet deltagande ekipage vid tillfället.

Förkunskaper

 • Inga

Pris:  1.250 kr Har du gått kurs hos oss tidigare erhålles rabatt 250 kr (1.000 kr för denna helg)
Plats: Billesholms området (Nordvästra Skåne)

Datum och tid: Lördag-Söndag januari/februari 2019 kl 11-16

 

Anmälan görs e-mail: johan.gullberg@gmail.com .

Skriv i anmälan vilken kurs & kursdag det gäller.

Plats på kursen reserveras först när vi erhållet kursavgiften, platserna fördelas i turordning.

Anmälan till kurs

Betalning

3 + 8 =

Skicka SMS till oss, bankgiro, org nr.

Skicka SMS Android
Skicka SMS Iphone
Org nr: 769636-0580
Innehar F-skattebevis
Bankgiro: 5311-1274