1. Hem
 2. Specialsök

 Specialsök-preparatsök

Kurser Specialsök

 

Specialsök grund.

Förkunskaper:
för dig som har lite kunskaper om vad specialsök innebär och vill lära din hund etiketten röd kong. 
Gärna att din hund tycker om att leta efter föremål i olika sammanhang, lekt med en kong och fått leta upp den. Alternativt för dig som har en hund som har gått Nosework, specialsök med annan etikett, men vill lära in ny etikett.

Träningen är individanpassad där vi varvar teori med praktik och vi kör en hund åt gången där vi tittar på varje ekipage, de innebär att hundarna kan vara i olika utbildningsnivåer.

Inriktningen kommer att riktas mot SBK specialsök som provform och mer info om det finner du på SBK:s hemsida. https://www.brukshundklubben.se/funktionar/prov-tavling/specialsok/

Antal platser: 3-8  

Plats: Billesholmsområdet nordvästra Skåne

Kursavgift:  1.695 kr/ekipage (inkl. moms)

Datum: Tisdagar 7, 14, 21,28 maj samt 4  juni, 2019

Tid: 18.30 – ca 21.00 

 • Inlärning av etikett
 • Markeringsträning
 • Söksystem & Taktik
 • Verklighetsbaserade sökområden 
 • Uthållighet & tomsök
 • Höga och djupa gömmor
 • Finsök/detaljsök
 • Grovsök/scanning
 • Problemlösning

 

Specialsök Dagtid intensiv. Motivation på etikett och svåra gömmor

Förkunskaper:
för dig som har lite kunskaper om specialsök motsvarande grundkurs specialsök med kong som etikett.

Innehåll:

För dig som vill lära din hund etiketten röd kong och kunna söka hitta och lokalisera även svåra gömmor med hög motivation.. 
Vi ser gärna att din hund tycker om att leta efter föremål i olika sammanhang, lekt med en kong och fått leta upp den. Alternativt för dig som har en hund som har gått Nosework,o/e specialsök med annan etikett, men vill lära in ny etikett (röd kong classic original).

Träningen är individanpassad där vi varvar teori med praktik och vi kör en hund åt gången där vi tittar på varje ekipage, de innebär att hundarna kan vara i olika utbildningsnivåer.

Inriktningen kommer att riktas mot SBK specialsök som provform och mer info om det finner du på SBK:s hemsida. https://www.brukshundklubben.se/funktionar/prov-tavling/specialsok/

Antal platser: 3-8  

Plats: Billesholmsområdet nordvästra Skåne

Kursavgift:  1.695 kr/ekipage (inkl. moms, exkl kost, logi och resor)

Datum: Måndag- onsdag den 22-24 april 2019

Tid: 11.00-13.00 13-30-16.30

 • Inlärning av etikett
 • Motivationsbyggande på etikett 2 dgr
 • Svåra gömmor och komplicerade vittringsbilder
 • Packade gömmor
 • Problemlösning

Kompendium specialsök 1

12 sidor text om träning i specialsök teori motsvarande grundkurs med mål, enligt söka-hitta

Motivation på etikett och kunna hålla ett kortare focus på gömma, ger kunskap för att klara ett doftprov eller motsvarande.

Innehåll:

 • Hantering, förvaring och laddning av gömma
 • Motivation och retningar samt beteendesystem vid inlärning
 • Byggande av motivation på etikett
 • Sökarbete
 • Urval
 • Etc

Pris 100 kr + ev frakt 30 kr = 130 kr

Priser inklusive moms, förskottsbetalning leverans 7 augusti 2018

Beställes genom formuläret nedan eller via mail: johan,gullberg(at)gmail.com

 

Avbokning eller avhopp

Observera att ingen återbetalning av kursavgiften sker om du avbokar din plats eller hoppar av pågående kurs/utbildning. Gäller 14 dagar efter anmälan, har du inte betalat gäller fullt betalningsansvar.

Priser

Priserna inkluderar 25% moms. Exklusive litteratur, resor kost och logi.

Ångerrätt

Mer information finns här!.

 

Anmälan görs e-mail: johan.gullberg@gmail.com eller formuläret nedan .

Skriv i anmälan vilken kurs & kursdag det gäller.

Plats på kursen reserveras först när vi erhållet kursavgiften, platserna fördelas i turordning.

Betalningsmetod

12 + 9 =

Skicka SMS till oss, bankgiro, org nr.

Skicka SMS Android
Skicka SMS Iphone
Org nr: 769636-0580
Innehar F-skattebevis
Bankgiro: 5311-1274
Innehar ansvarsförsäkring

OM SPECIALSÖK

Specialsök (preparatsök och ID-sök) innebär att hunden letar efter en viss specifik etikett, ämne/doft eller preparat i  olika miljöer, etiketten kan i stort sett vara vad som helst, bara det avger en doft. Det finns många dofter som går under benämningen ”luktfria” men dessa ämnen är sannolikt bara luktfria i människans värld.

Vi använder oss av hunden för att söka efter det vi inte kan hitta eller det som hunden finner snabbare/säkrare än oss. Specialsökhundar används bla till att leta efter ämnen som mögel, röta, vägglöss, pyroteknik, narkotika, sprängmedel, kadaver (lik), gasläckor, cancer, diabetes, malm, etc

ID-sök innebär att hunden skall hitta rätt person eller objekt hanterat/vidrört av en specifik person som stämmer med den så kallade ”smellern”, ID-sök används av många länders myndigheter och även ID-spår, finns en tävlingsform i detta som påminner om nose work/K9 nose work.

Specialsökande hundar användas till många viktiga och samhällsnyttiga ändamål. Man kan utbilda dem mot tjänst eller hobby eller som ren aktivering. Skillnaden är kraven på säkerhet och hunden som dressyrämne betydligt högre krav ställs på tjänstehunden än övriga som ämne, säkerheten skiljer också betydligt man vill knappast ha en minhund som hittar 95%… Finns olika lösningar på detta.

Det är väldokumenterat faktum att hundar som får använda sig av sitt luktsinnet, mår så mycket bättre. Många så kallade ”problemhundar” skulle förmodligen inte upplevas som problemhund om de fick aktivera sig på detta vis.

Grunderna i Specialsök bygger på (söka-hitta-markera) att hitta motivation till att vilja söka och till att vilja hitta ”doften”. Det görs utefter varje hunds egenskaper. Genom detta lär man sig otroligt mycket om att läsa sin hund och dess reaktioner. För att kunna jobba med sin hund så är det viktigt att titta på hundens beteende, rörelser, dess nosarbete och hur den arbetar. På så sätt lär man sig hur man förstärker och belönar det vill säga flyttar/ändrar motivationen till det önskvärda. Specialsök är ett oerhört bra komplement även om man gör annat med sin hund, exv, spår, sök, uppletande, lydnad, specialsök är en viktig komponent i rollfördelningen.

Specialsök ger som en positiv bieffekt bra miljöträning. Man tränar specialsök överallt – utomhus, inomhus, i byggnader/på byggnader fordon etc. Glöm inte att lära hunden att jobba trots störningar,

De är bara fantasin som sätter gränsen. Det är en gren som kräver väldigt lite material , det är lätt att ta med och man behöver inte göra några större förberedelser innan. Det fungerar när som helst och vart som helst! Glöm dock ej smitt risk och hantera materialet så de inte smittar, i värsta fall letar hunden inte efter etiketten utan exv, hanteringsdoften…
Hantering och förvaring borde ingå i alla kurser…

Man bör givetvis jobba vidare och lära sig och hunden detaljsök, finteknik grovsök/scanning samt systematik och taktik etc. Målet kan vara tävla i Specialsök/Noswork eller kunna jobba i tjänst. Etc.

Translate »